Menu

Ti tips for en gladere jul

Frisk luft og aktivitet hører også jula til, og gir garantert energisk påfyll. Her er 10  tips for en gladere jul.

Julemåneden er ofte full av sosiale arrangementer, god mat og i overkant mye som skal i boks til den store dagen. Da kan det være vanskelig å finne tid til uteaktivitet og annet man også har lyst til og behov for.  - Men når du har landet julekvelden, er det vel på høy tid å  komme seg ut, og legge en liten plan for julas uteliv med glad puls, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

- Det er mye å finne på ute også i desember, og nå i jula har vi ofte ekstra behov påfyll av forfriskende ute-energi mellom slagene.  Det gjør jula morsommere, gladere og friskere, fortsetter Øveraas.  

10 tips for å ta med jula ut

 1. Ta en tur ut på egenhånd - i ditt beste turtempo. En halvtime eller tre, og sørg for litt dagslys – eller blålys. 
   
 2. Ta turen til skogs i mørket, med hodelykt. Ta gjerne med deg enn venn, eller lån en hund om du ikke har selv. 
   
 3. Inviter venner, familie, barnebarn, naboer eller kolleger med på en juletur ut. Varm drikke og juleappelsin nytes best i friluft. Eller gå til en hytte/ kafè med servering? Når du kommer hjem igjen er det ekstra fint å tenne julelys og slappe av.
   
 4. Bli med på nærtur med Turistforeningen. I romjula arrangerer DNT landet rundt en rekke ulike aktiviteter som stort sett er enkle, gratis og åpne for alle; barn, ungdom, voksne, seniorer. Sjekk vår store aktivitetskalender: www.dnt.no/aktiviteter/ 
  Sjekk også ut tilbudet på hjemmesidene til din lokale forening. Der kan det være enda flere muligheter.
   
 5. Ta romjulsselskapet helt UT! (eller delvis..) Utefest er særlig fint for barn, men også for alle andre, enten det er i hagen, parken eller i nærmeste skogholt. Lag en liten Quiz og kanskje en refleksløype? Heng opp reflekser i trær og busker, og gjem julegodteri og annet; en lommelyktlek for alle generasjoner. Maten kan være ferdig hjemmefra. Eller ha enkel bålmat i gryte eller på pinne. Med varm drikke på termos, godt med klær og et par aktive timer ute, blir dette en uforglemmelig jule(tre)fest!
   
 6. Annerledes juledager på ubetjente eller selvbetjente DNT-hytter. Sjekk mulighetene med din lokalforening og les om hyttene på www.ut.no. Her kan du ha med venner, kjæreste og familie. Fyr i ovnen, enkel mat på gasskokeplate og ingen TV. Husk kortstokk, en god bok- og DNT-nøkkel! Det er et spennende prosjekt for noen hver å erobre sin egen koselige DNT-hytte.
   
 7. Jobber du i romjula? Ta lunsjen UTE. Ikke i tradisjonell forstand, men utendørs! Inviter matpakken og en kollega ut, og finn en plass i sola - om den skinner. Det er ofte bedre å gå en rask tur i lunsjen og få følge av dagslys, enn å skynde seg hjem for en kveldstur når det er mørkt. Om du da i det hele tatt kommer deg ut igjen. Og det ene utelukker heller ikke det andre. 
   
 8. Invitèr til stjernedate:-) DNTs romantiske forslag til par, og mulige par, er å date ute. Gå en fin tur til et utsiktspunkt. Trekk opp av hatten det som passer best; en munnfull julegodt, en appelsin på deling eller kalde bobler? Med eller uten pledd, termos, bål, hodelykt og stjerneskinn. Her er det uante muligheter. Også for å holde varmen.
   
 9. Sjekk nettstedet ut.no – eller last ned appen - så har du alltid et turtips i lomma! Ut.no gir næring til nye turdrømmer og tips om alle salgs turmuligheter der du er. Finn 900.000 steder i Norge, over 7500 turforslag og 1100 hytter. Det ligger alltid en tur å venter på deg!
   
 10. En smak av nysnø: Og om vi skulle bli så velsignet at det hvite gullet kommer dalende en kveld, er det bare å stryke på dør - ut i den rene stillheten. Der skal jeg strekke hals mot himmelen, med øynene halvveis igjen, og igjen la meg fascinere av virvaret av dansende snøfnugg. Og så skal jeg trekke ut tungen og smake på vinteren. I morgen kan det være for sent.
Enten det er bart, frost eller et dryss med snø, gjør det godt å komme seg ut også i den mørkeste årstiden

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss