Menu

Test vesten nå!

  • Skrevet av 

Det er nå mellom sesongene du bør sjekke om redningsvesten fungerer, anbefaler eksperter på sjøsikkerhet. Testen kan være et godt nyttårsforsett.

– Uten vedlikehold risikerer man at vesten ikke virker i en nødssituasjon. Det er enkelt å teste om alt er i orden, men vi er redd for at mange dropper det likevel, sier Knut Aasle i Hansen Protection AS.

Selskapet produserer beskyttende klær, redningsvester og overlevelsesdrakter. De benyttes av Redningsselskapet, Forsvaret, maritim sektor og private forbrukere.

Salget av oppblåsbare redningsvester har økt betydelig de siste årene.

– Kombinasjonen av god brukskomfort og høy sikkerhet er etterspurt av båtfolk. Man får bedre oppdrift enn med en tradisjonell vest, og kan være tryggere på å bli liggende riktig i vannet.

Men det er viktig at alt fungerer som det skal når ulykken er ute, påpeker Aasle. Derfor anbefaler han folk å undersøke nøye i god tid før båtsesongen starter, gjerne i forbindelse med årsskiftet.

Må kontrolleres

– Sett det på planen neste gang du besøker hytta eller ser til båten i vinter, sier han.

Kontrollen skjer ved å blåse opp vesten manuelt og la den ligge et døgn for å sjekke at den holder på luften. I tillegg skal en påmontert CO2-patron skrus ut og inspiseres. Hvis den er punktert eller viser tegn på skade, må den skiftes ut.

– Det er alltid lurt å ha en slik patron i reserve. De fås kjøpt i butikker som selger redningsvester.

Til slutt skal utløsermekanismen kontrolleres, for å være sikker på at den vil blåse seg opp automatisk når den skal. Utløsermekanismen varierer fra merke til merke, så her må man lese bruksanvisningen.

Også Redningsselskapet selger oppblåsbare vester fra Hansen Protection i sin nettbutikk og har lagt ut tips om vedlikehold på hjemmesidene sine.

Bra julesalg

– Vi har solgt flere tusen slike vester det siste året, så vi føler også et ansvar for å minne folk om viktigheten av å sjekke at alt er i orden, sier Line Andreassen, innkjøpssjef i Redningsselskapet.

Før jul var salget av vester og annet utstyr for båtfolk høyt i nettbutikken.

– Det var mange som handlet julegaver hos oss. I tillegg til vestene var vanntett etui til mobiltelefonen og en kraftig profflykt til bruk på sjøen populære varer, sier Andreassen.

Redningsselskapets 1200 redningsmenn bemanner 44 redningsskøyter kysten rundt.

Hansen Protection er blant organisasjonens hovedsamarbeidspartnere og har blant annet spesialdesignet redningsvester som benyttes om bord i redningsfartøyene. Redningsselskapets medlemmer får også fordelaktige tilbud ved kjøp av båt- og sikkerhetsutstyr.

Kommentarer

Tilbake til toppen

LES OGSÅ

Følg oss